Pečeme

-do trouby vložím plech, na kterém budu chleba péct- používám uříznutý kus nerezového plechu, dobře vede teplo a při vysokých teplotách „nelupe“ a na dno starý hlubší plech kam budu lít vodu

-troubu roztopím na maximum, připravím si vařící vodu cca 400ml

-když je trouba důkladně roztopená, vliju vařící vodu do spodního plechu, zavřu a počkám, až se trouba znovu pořádně dohřeje a zapáří

- otevřu troubu a opatrně, ale co nejrychleji, vykulím chleba z ošatky na rozpálený plech v troubě (pokud s ním praštíte moc, porušíte jeho vnitřní strukturu), troubu ihned zavřu a 3 minuty peču na maximální výkon BEZ turba/horkovzduchu a podobných vymožeností

- po třech minutách otevřu troubu, opatrně vyndám plech s vařící vodou- vůbec nemusíte chvátat- větráme, troubu zavřu, ztlumím na 170°C a peču cca hodinu

- upečený chleba poznáte, vyndám na mřížku a nechám vychladnout- horký opravdu nekrájejte, je škoda to pokazit teď

Poznámky:

-celá ta alchymie s teplotou a párou zajistí, že chleba nepraskne, kůrka je pružná a chleba tak může vyběhnout do výšky a není to kameňák

-opravdu pozor na horkou páru při otvírání trouby a vyndávání pekáče s vařící vodou a také na prstíky připálené od plechu při vykulování chleba

-každá trouba je jiná, chce to „vychytat“